Mentoring – pomoc pre začínajúce podnikateľky

Vyhodnotenie projektu Guardian Angels for Female Enterpreneurs

„Historické korene mentoringu siahajú do gréckej mytológie. Homérov Oddyseus zveril svojho syna Telemachusa priateľovi Mentorovi, aby ho pripravil na budúcu úlohu vodcu. Úlohou Mentora bolo odovzdať Telemachusovi múdrosť a skúsenosti, povzbudzovať chlapca, aby myslel sám za seba a prijímal zodpovednosť za svoje rozhodnutia a činy.“

Podnikateľské začiatky sú plné úskalí a situácií, ktoré treba riešiť. Na Slovensku preto vznikol ďalší unikátny projekt Guardian Angels for Female Entrepreneurs. Z radov úspešných podnikateliek a podnikateľov boli vybratí tí najlepší, aby prostredníctvom osobných konzultácií a stretnutí vyše roka podávali pomocnú ruku ženám – začínajúcim podnikateľkám – pri prekonávaní prvotných problémov spojených s ich podnikateľskou kariérou.

Cieľom iniciatívy je i naďalej podporovať podnikanie žien na Slovensku, rozvoj začínajúcich podnikateliek a zabezpečiť, aby ustáli prvé roky v podnikaní.

Guardian Angels v číslach

Výzvu na mentorov reflektovalo 45 žiadostí, z ktorých 41 úspešne prešlo technickými kritériami. Projekt predpokladal výber 12 -16 mentorov, preto výberová komisia vybrala 16 mentorov. Z nich boli 14 aktívni počas celého trvania projektu. Vzhľadom na rastúci záujem zo strany začínajúcich podnikateliek a limitovanosť kapacít mentorov sme sa rozhodli adresovať úspešným podnikateľkám a podnikateľom i druhú výzvu. V druhom kole bolo vybraných ďalších 11 mentorov a celkový počet sa tak vyšplhal na 25 aktívnych mentorov, ktorí mohli pokryť oveľa širšiu cieľovú skupinu.

Šance získať bezplatný mentoring sa chopilo 54 začínajúcich podnikateliek. Z 54 žiadostí stať sa mentorovanou podnikateľkou vybrali dve regionálne komisie 36 dám, začínajúcich podnikateliek.

Pojem mentoring nie je na Slovensku veľmi rozšírený, preto niektoré mentees nevedeli presne, čo očakávať. 33 z nich sa však veľmi rýchlo zorientovalo a spätnou väzbou dali najavo, že si mesačné stretnutia so skúsenou podnikateľkou, či podnikateľom veľmi cenia. Veríme, že toto číslo bolo ešte vyššie vzhľadom na fakt, že len mentee a mentori z 1. kola mali povinnosť písať správy zo stretnutí.

Vytvoriť mentoringový vzťah nie je jednoduché

Vykreovať funkčný mentoringový vzťah si vyžaduje niečo viac, než len spárovanie mentora a mentee od stola. Osobné stretnutie tvárou v tvár, dialóg, vzájomná empatia sú nevyhnutným základným kameňom. Musí tu byť iskra, pozitívna chémia, rovnaká vlnová dĺžka – základy fungujúcehio vzťahu, na ktorých sa dá budovať vzájomná dôvera. „Čím viac investujete do mentoringu, tým viac z neho získate, “ znela rada pre účastníčky mentoringového vzťahu. Zdá sa, že mnohé z nich si túto radu vzali k srdcu. Od marca 2012 do júla 2013 sa na mesačnej báze stretávalo všetkých 33 mentees, ktoré boli zainvolvované do 33 reportovaných mentoringových vzťahov. Niektoré mentee mali dokonca viac ako jedného mentora. Mentee z 2.kola, nemali povinnosť zasielať správy zo stretnutí. Celkovo vieme o 39 mentoringových vzťahoch, ktoré prebiehali počas trvania projektu.

Vychádzajúc z podaných správ, projekt, získavaná spätná väzba, mentoringový proces, ale najmä obsah a výsledok mentoringových vzťahov mali vplyv na obe strany – tak na mentorované podnikateľky, ako aj na mentorov. Vedenie, rady, usmernenie mentorov posúvali podnikateľky vpred tak v profesijnom, ako aj v osobnom živote. Pomáhali im prekonávať prekážky, riešiť dennodenné situácie, osobnostne sa rozvíjať... Mentori získali možnosť pozrieť sa na biznis z inej perspektívy, rozšíriť si obzory. Obe strany ocenili možnosť vzdelávať sa prostredníctvom série tréningov, možnosť networkingu, získavania kontaktov, participácie na zahraničných konferenciách atď.

Poviete si kvapka v mori? Možno, ale i to more muselo nejakým spôsobom vzniknúť. Práve preto sa nevzdávame ani my. Projekt oficiálne skončil, ale voľné pokračovanie dáva priestor na ďalšiu podporu podnikania žien, na presadzovanie mentoringu ako techniky vedenia, učenia, poznávania. Viac informácií nájdete TU.

Mentoring alebo odborné vedenie môže napomôcť rozvinúť Vaše schopnosti, zlepšiť Váš výkon a maximalizovať Váš potenciál.


Projekt Guardian Angels for Female Entrepreneurs svojou podstatou nadviazal na projekt Podpora podnikania žien na Slovensku s cieľom ďalej rozvíjať túto problematiku. Ambasádorky podnikateliek Slovenska mali prostredníctvom svojich podnikateľských príbehov, či praktických rád potenciálne podnikateľky inšpirovať a stimulovať, aby neváhali vziať svoj osud do vlastných rúk a vydať sa na cestu podnikania.

 
  13.11.2013 | Autor: Sekcia podpory podnikania v EÚ | RPIC PREŠOV | zobrazené: 2237 krát | Zdieľajte na facebooku