Panelový prieskum MSP – dosah všeobecného potravinového práva (nariadenie (EÚ) 178/2002)

Aký má dosah všeobecné potravinové právo (pravidlá EÚ týkajúce sa bezpečnosti potravín/krmív v rámci výrobného reťazca) na malé podniky pôsobiace v tomto sektore.

Radi by sme sa dozvedeli viac o vašich skúsenostiach – dobrých alebo zlých – najmä, ak malo nariadenie za následok zvýšenie administratívnej záťaže v rokoch 2002 – 2013.

Vaša spätná väzba nám pomôže posúdiť efektívnosť právneho rámca, príp. navrhnúť jeho zmenu.

DOTAZNÍK

Kto by sa mal prieskumu zúčastniť?

Tento prieskum je zameraný na všetky potravinárske/krmovinárske podniky v rámci dodávateľského reťazca vrátane výrobcov materiálov prichádzajúcich do styku s potravinami (napr. obalov, príborov, kuchynských zariadení) a výrobkov na ochranu rastlín (pesticídov).

Čo znamená vysledovateľnosť potravín a stiahnutie /výzva na vrátenie výrobku? 
Vysledovateľnosť je možnosť sledovať akúkoľvek potravinu, krmivo, zviera určené na výrobu potravín alebo látku, ktorá bude použitá na konzumáciu, vo všetkých fázach výroby, spracovania a distribúcie.1 V prípade potravinového incidentu umožňuje identifikáciu a následné stiahnutie alebo výzvu na vrátenie nebezpečnej potraviny z trhu. Ak sa potravina nedostala k spotrebiteľovi, uskutoční sa jej stiahnutie z predaja. Ak sa potravina dostala až k spotrebiteľovi, uskutoční sa výzva na vrátenie výrobku, ktorá zahŕňa upozornenie spotrebiteľov prostredníctvom oznamov umiestnených v predajniach a tlačových správ.

Prečo je vysledovateľnosť a stiahnutie/výzva na vrátenie výrobku dôležitá? 
Vysledovateľnosť a výzva na vrátenie výrobku sú dôležité, pretože umožňujú potravinárskym podnikom rýchlo reagovať na incidenty týkajúce sa bezpečnosti potravín a tým zabezpečiť, aby sa predišlo alebo minimalizovalo ohrozenie spotrebiteľov takýmto produktom. Dobrý systém vysledovateľnosti zaručuje, že stiahnutie/výzva na vrátenie sa obmedzuje iba na výrobky, ktorých sa skutočne týka, čím sa minimalizuje poškodenie obchodu a firemných financií.

Nedávna aféra týkajúca sa nedeklarovaného pridávania konského mäsa do výrobkov z hovädzieho mäsa iba zdôraznila význam systémov vysledovateľnosti pri identifikácii zdroja nekalých aktivít. Základnou požiadavkou kladenou na systémy je zabezpečiť, aby nekalé aktivity, ktorých sa dopúšťajú malé skupiny, nenarušili ochranu spotrebiteľa, dôveru spotrebiteľov a integritu väčšiny potravinového reťazca.

 
  8.4.2015 | Autor: sekcia Podpora podnikania v EÚ | Spätná väzba MSP ... | zobrazené: 1964 krát | Zdieľajte na facebooku