Sieť Enterprise Europe Network: Prináša odolnosť do nových výšin

Od začiatku COVID-19 počujeme slovo „odolnosť“ pomerne často. Je to schopnosť byť úspešný a znovu prosperovať po tom, čo sa stalo niečo ťažké alebo zlé. To sa ľahšie povie, ako urobí.

Pandémia zmenila naše životy nepredvídateľnými spôsobmi. Prinútilo nás to správať sa a myslieť inak. Ako sa teda môžeme odraziť od takejto náročnej situácie? Je vôbec možné zotaviť sa z takýchto náhlych zmien? Sieť Enterprise Europe Network (EEN) neúnavne pracuje na tom, aby dokázala, že odolnosť nie je len koncept, ale skôr cesta vpred. 

Predstavte si, že máte vynikajúci produkt, ale neviete, ako ho dosiahnuť. To je prípad spoločnosti YOOOM, ktorá sa zaoberá vývojom softvéru a ponúka produkty pre zdravotníctvo. Holandská spoločnosť vytvorila 123Family.org, užívateľsky príjemnú aplikáciu pre video hovory zameranú na starších ľudí s malými alebo žiadnymi digitálnymi zručnosťami, ktorí buď trpia (skorou) demenciou alebo „zábudlivosťou“. Napriek vynikajúcemu produktu a čoraz väčšiemu odstupu spôsobenému pandémiou aplikácia nepracovala dobre. S podporou sieťovej partnerskej obchodnej komory v Utrechte mohla spoločnosť YOOOM vyvinúť novú stratégiu a obchodný model aplikácie spolu s výrazným nárastom počtu používateľov. 

Nemecká spoločnosť COREVAS upravila jeden zo svojich produktov, EmergencyEye®, na zvládnutie pandémie. Tento nový typ videochatu pre pracovníkov záchrannej služby a lekárov umožňuje presnú počiatočnú diagnózu na diaľku. Vďaka podpore sieťového partnera ZENIT GmbH získal tento produkt vynikajúcu národnú a medzinárodnú viditeľnosť. 

Sieťový partner Consorzio Arca poskytuje poradenské služby v oblasti správy a stratégie duševného vlastníctva pri patentovaní a ochrane nového produktu vyvinutého spoločnosťou YAM. Tento taliansky start-up sa spočiatku zaoberal návrhom a stavbou plachetníc. V reakcii na mimoriadnu udalosť COVID-19 spoločnosť YAM navrhla a vyrobila prototyp „CoronaScreen - 800A“, inovatívne zariadenia na ochranu tváre, krku a dýchacích ciest pred vonkajšími látkami, tekutinami a infikovanými časticami. 

Podobne sieťová partnerka Agenzia di Sviluppo, Azienda speciale Camera di Commercio Chieti, poskytla spoločnosti Bond Factory poradenské služby šité na mieru. Kvôli COVID-19 musela Bond Factory prejsť od výroby odevov, koženého tovaru a obuvi k výrobe osobných ochranných prostriedkov. Sieť pomohla spoločnosti s právnou podporou a právami duševného vlastníctva a zrýchlením testovania a certifikácie produktov. 

Vďaka spolupráci medzi českým partnerom Technology Center CAS a gréckym partnerom PRAXI Network sa českej spoločnosti Workswell podarilo uzavrieť distribučnú dohodu so spoločnosťou Microshop IKE, vďaka ktorej sa ich dvojitá tvár a termálna kamera na detekciu telesnej teploty dostali na grécky trh. 

Keď začala pandémia, začala chorvátska spoločnosť Vuplast d.o.o vyrábať „Biohazard“, vo vode rozpustný plastový vak na pranie kontaminovaného oblečenia. Vďaka špecializovanej spolupráci medzi Chorvátskou ekonomickou komorou a CCI - Nouvelle-Aquitaine cez Limoges a Haute-Vienne obchodná a priemyselná komora sa spoločnosti podarilo predať ich produkt nemocnici CHU de Poitiers vo Francúzsku. 

Po vypuknutí nákazy COVID-19 vyvinula poľská spoločnosť ZUP Roztocze špeciálny typ dverovej kľučky, ktorá umožňuje otváranie dverí iba pomocou predlaktia. Znižuje preto riziko priameho kontaktu s vírusmi a baktériami na „tradičných“ držadlách. Vďaka sprostredkovaniu medzi sieťovými partnermi Lublin Development Foundation a PRAXI Network sa spoločnosti ZUP podarilo dokončiť partnerskú dohodu so spoločnosťou Safe Case, gréckou spoločnosťou pôsobiacou v oblasti bezpečnostných zámkov a bezpečnostných dverí. 

Sieť tiež dokázala poskytnúť podporu v jednom z odvetví najviac postihnutých COVID-19: cestovnom priemysle. To bol prípad TMTM. Sieťoví partneri ZENIT GmbH a Bolzano Chamber of Commerce pomohli nemeckej spoločnosti pri prepracovaní cyklotúr v Grécku identifikáciou nových medzinárodných obchodných partnerov a vývojom nových obchodných modelov. 

Ďalší príklad? Vďaka Enterprise Europe Network Malta a Enterprise Europe Network Netherlands sa holandskej spoločnosti FreeBreathing podarilo nájsť maltského partnera, ktorý sa chcel podieľať na výrobe VentilatorPAL. Toto lacné a otvorené zariadenie ponúka riešenie nedostatku respirátorov pre pacientov s COVID-19. 

Posledným prípadom, ktorý ukazuje, ako je podpora siete Enterprise Europe Network bližšia, ako si myslíte, je podpora spoločnosti Life Length. Táto špičková biotechnologická spoločnosť poskytujúca komplexné služby v oblasti klinickej analýzy a testovania pomáha riešiť zdravotnú krízu COVID-19 v Španielsku. Napríklad uskutočňujú testy PCR, ktoré univerzita v Yale kvalifikovala ako jedny z najlepších v odbore. Sieťový partner Madrid Science Park pomohol spoločnosti založiť testovaciu službu COVID-19. Pomohli nájsť dodávateľov kritických reagencií a materiálov počas vrcholu krízy. Komunikovali služby Life Length’s a oslovili potenciálnych klientov. Pomáhali tiež so špeciálnymi skladovacími zariadeniami a odpadovým hospodárstvom. Tento veľmi úspešný príbeh bol uvedený aj na stránkach Euronews - Business Planet. 

Všetci sa pýtame: kedy sa táto situácia skončí? Kedy dostaneme späť svoj „normálny“ život? Aj keď na tieto otázky nie sme schopní odpovedať, existujú spoločnosti, ktoré sa zo všetkých síl snažia chrániť nás každý deň a priblížiť svetlo na konci tunela o niečo rýchlejšie. Sieť Enterprise Europe Network je po ich boku a pomáha spoločnostiam prosperovať v kritických scenároch a zároveň ukazuje, o čom je toto slovo „odolnosť“.
 
  17.9.2020 | Autor: Enterprise Europe Network | O Enterprise Euro... | zobrazené: 673 krát | Zdieľajte na facebooku